Arabska sałatka z ryżem i warzywami

Arabska sałatka z ryżem i warzywami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Smaczna sałatka, doskonale nada się jako drugie śniadanie do pracy. Sekretem smaku są użyte zioła w sosie.

Składniki

  • 100 g ugotowanego z mieloną kurkumą, brązowego ryżu (lub szklanka kaszy bulgur, lub kuskusu)
  • 1 duży ogórek, pokrojony w kostkę
  • 2-3 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • słoik czarnych oliwek, odsączonych z zalewy
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
  • 1 pęczek koperku, posiekany
  • Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki białego octu winnego, 1/2 łyżeczki nasion kolendry – utarte w moździerzu, 1 łyżeczka nasion kminu rz

Przygotowanie

  1. W misce łączymy ze sobą ryż i warzywa.

  2. Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą. Polewamy warzywa i dokładnie mieszamy.

    Sałatka świetnie nadaje się jako śniadanie do pracy, można ją przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.

Składniki
  • 100 g ugotowanego z mieloną kurkumą, brązowego ryżu (lub szklanka kaszy bulgur, lub kuskusu)
  • 1 duży ogórek, pokrojony w kostkę
  • 2-3 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • słoik czarnych oliwek, odsączonych z zalewy
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
  • 1 pęczek koperku, posiekany
  • Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki białego octu winnego, 1/2 łyżeczki nasion kolendry – utarte w moździerzu, 1 łyżeczka nasion kminu rz
Składniki