Zakwas na żurek

Zakwas na żurek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dzisiaj wzięłam się za przygotowanie mojego pierwszego zakwasu na żur. Muszę powiedzieć, że jest to banalnie proste. Jestem bardzo ciekawa smaku żuru na tym domowym zakwasie:) Już za parę dni się dowiem. Najlepiej go nastawić na 4-5 dni wcześniej. Dziś jeszcze jest czas,żeby zabrać się za kiszenie żuru...co Wy na to???

Składniki

  • 250 ml mąki żytniej / 1 szklanka/,
  • 1 litr przegotowanej letniej wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie

  1. Do słoja wsypujemy mąkę i zalewamy letnią nie gorącą przegotowaną wodą. Czosnek obieramy i miażdżymy. Wrzucamy do słoja.Następnie dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Dokładnie mieszamy.Przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką. Odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie możemy dodać zakwas do żuru.

Składniki
  • 250 ml mąki żytniej / 1 szklanka/,
  • 1 litr przegotowanej letniej wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu
Składniki