Zakwas na barszcz

Zakwas na barszcz
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kaskasz83
Zawsze pyszny domowy zakwas na barszcz.biały. Ja zawsze robię dużo więcej bo od razu robię dla reszty rodzinki ;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotować duży słoik szklany lub gliniane naczynie. Na zakwas na jeden barszcz wystarczy naczynie o pojemności 1-1,5 l. Uwaga! w metalowych naczyniach nie robi się zakwasu!

  2. Wlać wodę do naczynia, woda nie może być gorąca! Posolić, dodać mąkę tyle aby było troszkę rzadsze niż kupcza śmietana. Dodać pozostałe składniki - wszystko razem dokładnie wymieszać. Do mieszania używamy tylko i wyłącznie drewnianej łyżki!!!!

  3. Naczynie przykryć złożoną gazą i przymocować gumką lub jakimś sznurkiem. Zakwas trzeba mieszać drewnianą łyżką 3-5 razy dziennie.

  4. Czas kiszenia to od 3-5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu. To czy zakwas jest gotowy czuć, powinien ładnie pachnieć kiszonką. Jak już ukiśnie zlać przez drobne sito i rozlać do sloików. Gotowy zakwas może stać w lodówce nawet 2 tygodnie

Komentarze do przepisu (6)

iwona_s 02 kwietnia 2012
Ale mnie zachęciłaś do zrobienia własnego zakwasu - właśnie studzę wodę :-)
kaskasz83 03 kwietnia 2012
dzięki elzbieta8960, przepis rzeczywiście jest udany, po kilku próbach w końcu znalazłam odpowiednie proporcje... Czytaj całość »
dzięki elzbieta8960, przepis rzeczywiście jest udany, po kilku próbach w końcu znalazłam odpowiednie proporcje ;) no ja skórki nie daję bo czysto żytniego chlebka nie robię no i czytałam gdzieś, że jak skórka z chleba do zakwasu to z chleba żytniego razowego.
iwonka_s miło mi, że przepis przypadł ci do gustu. Życzę smacznego barszczyku, mi najbardziej smakuje na wywarze z wędzonki ;)
biancorossa 03 kwietnia 2012
Niewiele czasu zostało,ja też dziś nastawiam zakwas:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki