Zakwas buraczany

Zakwas buraczany
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Zawsze korzystamy ze sprawdzonego przepisu. Tym razem skorzystaliśmy z innego, równie dobrego. Polecamy ;)

Składniki

  • 3 litry letniej, przegotowanej wody
  • 1 kg buraków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 30 g chrzanu
  • 250 ml kwasu z ogórków kiszonych
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka kminku (całego)
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Przygotowanie

  1. Buraki, marchew, pietruszkę obieramy, kroimy na plastry.
    Chrzan oczyszczamy, kroimy na kawałki (julenka).
    Czosnek obieramy, tzn. nożem go „spłaszczamy, wtedy łatwiej brać.
    Warzywa przekładamy do naczynia z kamionki (wcześniej wyparzonego), dodajemy szklankę kwasu z ogórków, przyprawy, zalewamy letnią wodą.
    Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 5-6 dni.
    Powstały kożuch usuwamy, kwas przecedzamy przez drobne sito.
    W lodówce możemy go przechowywać maksymalnie do 6 miesięcy.

Komentarze do przepisu (14)

Maudie 07 lutego 2018
Muszę wykorzystać:)
fafiatko 07 lutego 2018
Tez mam nastawiony w domu, ale nigdy nie dawalam kwasu z pod ogórkow, trzeba sprobowac przy nsatepnej partii :)
Nevermore 07 lutego 2018
Znowu chyba się powtórzę hehehe.
Babcie i mamy takie, lub podobne robiły, a jakie to jest pyszne, to wiedzą... Czytaj całość »
Znowu chyba się powtórzę hehehe.
Babcie i mamy takie, lub podobne robiły, a jakie to jest pyszne, to wiedzą tylko Ci, co taki robią/robili xD
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 litry letniej, przegotowanej wody
  • 1 kg buraków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 30 g chrzanu
  • 250 ml kwasu z ogórków kiszonych
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka kminku (całego)
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
Składniki