Zakwas babciny na żurek

Zakwas babciny na żurek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Taki żurek waśnie robiły nasze babcie, Jest najlepszy

Składniki

  • mąka żytnia 1 szklanka
  • Czosnek 4 ząbki
  • sól i cukier do smaku
  • skórka z chleba razowego (kawałek)

Przygotowanie

  1. Wykonanie
    4 l wody zagotować i ostudzić. Następnie wlać do kamionki, dodać mąkę żytnią i zmiażdżony czosnek. Posolić i pocukrować do smaku, włożyć skórkę z chleba i całość dobrze zamieszać. Kamionkę obwiązać czystym płótnem i przetrzymać przez 4 dni w ciepłym miejscu.

Składniki
  • mąka żytnia 1 szklanka
  • Czosnek 4 ząbki
  • sól i cukier do smaku
  • skórka z chleba razowego (kawałek)
Składniki