Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis na wiśnie w syropie, których nie może zabraknąć na waszej półce w spiżarni. Doskonałe do ciast i deserów.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 587
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 137
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 145
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 106
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 587
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 137
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 145
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 106
Składniki
Wiśnie, płuczemy, odcedzamy z nadmiaru wody na sitku, usuwamy pestki i przesypujemy do miski.
Owoce zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem, aby puściły sok.
Na drugi dzień odlewamy sok z wiśni do garnka i go zagotowujemy. Gorącym sokiem zalewamy wiśnie. Odstawiamy ponownie na 24 godziny.
Po tym czasie ponownie odlewamy sok, zagotowujemy i ponownie dodajemy gorący sok do wiśni. Odstawiamy owoce na kolejne 24 godziny.
W czwartym dniu odlewamy sok, zagotowujemy. Odcedzone wiśnie przekładamy do czystych słoików, zalewamy je gorącym sokiem. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15 minut w garnku z wodą.
Zapasteryzowane słoiki wyciągamy z garnka, układamy na blacie do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Wiśnie w syropie przechowujemy w ciemnym, chodnym miejscu do kilku miesięcy.