Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oooo, Mlecyk !!! Będzie dziś syropek z mlecyku , bardzo pyszny i zdrowy Abo to słodki syrop z kwiatów mniszka dla każdego jest pyszny i dobry :) (Co ciekawe, w wielu miejscach na świecie Mniszek lekarski kwitnie zwyczajowo i obficie w maju , tymczasem w tym roku , przez wzląd na ciepłą zimę w wielu krajach zaczął obficie kwitnąć już z końcem Marca ) Syrop z mniszka lekarskiego to pyszny dodatek w kuchni. Kolorem swym przypomina on naturalny miód, stąd nazywany jest „Wiosennym miodkiem”. Medycyna ludowa przypisuje mu właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm oraz lecznicze przy przeziębieniach i bólu gardła ale też wspomagające trawienie i pracę narządów wewnętrznych. Świetnie smakuje dodany do herbaty czy lemoniady, ale można też dodać go do deserów, naleśników, tortów rozmaitych, lodów czy innych ciast.
Garnek , łyżka
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9191
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 184
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 32
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 471
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9191
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 184
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 32
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 471
Składniki
Zerwane kwiaty zostawić na 1 godzinkę na papierze (po to aby wyszły z nich jakiekolwiek chowające się tam owady) , potem należy wrzucić kwiaty do garnka z wodą , zasypać cukrem i gotować na wolnym ogniu około 2 godziny (można nieco dlużej) .. Potem należy odcedzić wywar do słoików i gotowe ! :)