Truskawki w zalewie waniliowej

Truskawki w zalewie waniliowej
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Przepis na kompot z truskawek w aromatycznej zalewie waniliowej.

Składniki

  • truskawki
  • laska wanilii
  • cukier trzcinowy (2,5 / 3 łyżki na 1 litr wody)

Przygotowanie

  1. Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy do wyparzonych słoików, które napełniamy do około 3/4 wysokości.

  2. Wodę zagotowujemy z laską wanilii, wcześniej wyciągając z niej ziarenka, które także dodajemy do wody.

    Gdy woda zacznie wrzeć rozpuszczamy w niej cukier trzcinowy w proporcji 2,5 do 3 łyżek na 1 litr wody (w zależności od stopnia słodkości truskawek).

  3. Gorącym wywarem waniliowym zalewamy truskawki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy od 15 do 25 minut.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (3)

mimiwiki 16 czerwca 2015
Musi być przepyszny z tą nuta wanilii :)
GREGORHSPEED 16 czerwca 2015
Póki jeszcze są muszę wypróbować :)
Futka 18 czerwca 2015
Polecam - niby prosty kompot, a nuta wanilii i zamiana białego cukru na trzcinowy zupełnie zmienia i intensyfikuje... Czytaj całość »
Polecam - niby prosty kompot, a nuta wanilii i zamiana białego cukru na trzcinowy zupełnie zmienia i intensyfikuje smak całości :)
Składniki
  • truskawki
  • laska wanilii
  • cukier trzcinowy (2,5 / 3 łyżki na 1 litr wody)
Składniki