Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki janginizowane to doskonała alternatywa dla tradycyjnego dżemu. Różnica jest jednak kolosalna, nie potrzebujesz do nich ani grama cukru!
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 167
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 167
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Składniki
Zacznij od przygotowania truskawek. Na janginizowanie owoce wybierz te małe i nieuszkodzone. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Za pomocą ostrego nożyka pozbądź się szypułek. Pokrój na średniej wielkości kawałki.
Do janginizowania wybierz średniej wielkości garnek z grubym i szerokim dnem. Włóż do niego owoce, zasyp solą, a następnie ustaw palnik na minimalną moc. Możesz delikatnie podlać truskawki wodą, aby nie przywarły do dna.
Kiedy owoce zaczną się gotować, potrząśnij garnkiem lub delikatnie zamieszaj. Nie ściągaj truskawek z palnika aż do momentu, kiedy owoce się zupełnie rozpadną. Zazwyczaj trwa to około kilkunastu minut, jeśli truskawek jest mało, a około pół godziny, kiedy jest ich więcej.
Po tym czasie przełóż truskawki z solą do słoików. Zakręć je dokładnie i włóż do garnka z gorącą wodą. Pamiętaj o tym, że ciepłych owoców nie można pasteryzować w zimnym naczyniu.
Słoiki trzymaj w gotującej się wodzie około 20 minut. Odstaw do góry dnem i poczekaj aż do ostudzenia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu tak jak inne przetwory.
Jeśli truskawki janginizowanie są dla Ciebie za rzadkie, pozostaw je do ostudzenia i kolejnego dnia podgrzewaj przez około pół godziny. Taki proces możesz przeprowadzić przez 2-3 dni, tak jak z tradycyjnym dżemem. Dopiero po tym czasie możesz je zapasteryzować.