Syrop z pigwy z miodem

Syrop z pigwy z miodem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dobry syrop na przeziębienia.

Składniki

  • Pigwa 4 szt. Duże
  • Cukier 30 dag
  • Miód 200 ml
  • Woda ½ litra
  • Sok z 2 cytryn

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Pigwę dokładnie wyparzyć, pokroić w kostkę, wcześnie pozbawiając gniazd nasiennych. Sok z jednej cytryny zagotować z wodą, dodać owoce pigwy i dusić na wolnym ogniu przez około 40 minut. Cukier i miód rozpuścić z sokiem z drugiej cytryny i przygotować gęsty syrop. Pigwę przecisnąć przez praskę, dodać do cukru z miodem i bardzo dokładnie wymieszać. Gorący syrop przełożyć do wyparzonych słoików, zapasteryzować przez 5 minut.

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 20 października
Ciekawy pomysł na domowy smaczny syrop na chłodne dni.
smakoszka1950 07 listopada
Nigdy syropu z pigwy nie gotuję, bo traci wówczas cenne witaminy !!! Wystarczy przesypać cukrem, szybko puszcza... Czytaj całość »
Nigdy syropu z pigwy nie gotuję, bo traci wówczas cenne witaminy !!! Wystarczy przesypać cukrem, szybko puszcza sok. Wówczas przekładam do mniejszych słoików, zakręcam i przetrzymuję najlepiej w lodówce. Nic się nie psyje, a oprócz smaku ma super aromat !!
Składniki
  • Pigwa 4 szt. Duże
  • Cukier 30 dag
  • Miód 200 ml
  • Woda ½ litra
  • Sok z 2 cytryn
Składniki