Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ciacho50
Syrop z młodych pędów sosny warto mieć pod ręką, gdy jest okres przeziębień.

Składniki

  • Pędy sosny najlepiej przyrost z bieżącego roku
  • cukier
  • odrobina wody

Przygotowanie




  1. Pędy sosny należy wymyć pod bieżącą wodą. Pokroić na mniejsze kawałki. Ubić drewnianym tłuczkiem, aby puściły sok.
    W słoiku układamy pędy na szerokość czterech cm. Posypujemy czterema łyżkami cukru. Czynność tą powtarzamy wielokrotnie. Na koniec można wlać odrobinę wody.
    Słoiki odstawiamy w nasłonecznione miejsce, najlepiej na parapet, na okres czterech tygodni. W tym okresie dobrze jest mniej więcej co drugi dzień ubić zawartość słoika drewnianym tłuczkiem. Przyspieszy to proces pozyskiwania soku.
    Po czterech tygodniach gotowy syrop przelewanych do wyparzonych suchych słoiczków lub buteleczek.


    Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 16 maja 2018
Samo zdrowie <3
helenapon 12 lipca 2018
Robię każdego roku. Do syropu dla dorosłych - dolewam kilka łyżek spirytusu bo z samym cukrem często mi... Czytaj całość »
Robię każdego roku. Do syropu dla dorosłych - dolewam kilka łyżek spirytusu bo z samym cukrem często mi fermentuje.
Składniki
  • Pędy sosny najlepiej przyrost z bieżącego roku
  • cukier
  • odrobina wody
Składniki