syrop z młodych szyszek sosny

syrop z młodych szyszek sosny
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ines
najlepszy na przeziębienie :)

Składniki

  • młode szyszki sosny - u mnie ponad 3/4 słoika 4 litrowego
  • cukier - ok. 1 kg
  • wódka - 0,25 l

Przygotowanie

  1. Młode szyszki sosny umieszczamy w słoju (należy pamiętać aby przy obcinaniu szyszek zostawić ok. 1/4 długości żeby sosna mogła sobie dalej rosnąć), zasypujemy cukrem (mniej niż połową), na chwilę zakręcamy słoik i wstrząsamy tak aby cukier dostał się do wszystkich szyszek i odkręcony ale nakryty słoik odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce (nie do lodówki).

  2. Gdy szyszki zaczną puszczać sok dosypujemy cukier znowu mieszamy, odstawiamy i powtarzamy tą czynność kilka razy.

  3. Zlewamy syrop, dodajemy do niego trochę alkoholu, szyszki można jeszcze podsypać cukrem, podlać alkoholem i po kilku dniach odcedzić, wymieszać z resztą syropu, nalać do butelek (najlepiej 0,25 l lub mniejszych) i gotowe :)

Komentarze do przepisu (3)

Patra1 19 czerwca 2015
To nie są szyszki tylko pędy, młode przyrosty:)
ines 27 czerwca 2015
wiem ale ja zawsze je nazywałam "młodymi szyszkami" dlatego tak sobie nazwałam ten syrop, jednak mogę... Czytaj całość »
wiem ale ja zawsze je nazywałam "młodymi szyszkami" dlatego tak sobie nazwałam ten syrop, jednak mogę zmienić nazwę jeśli tak bardzo cię to boli
Patra1 27 czerwca 2015
ależ mnie nic nie boli:) pozdrawiam
Składniki
  • młode szyszki sosny - u mnie ponad 3/4 słoika 4 litrowego
  • cukier - ok. 1 kg
  • wódka - 0,25 l
Składniki