Syrop z młodych pędów sosny

Syrop z młodych pędów sosny
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Syrop przygotowany z młodych pędów sosny i cukru, bardzo dobry na kaszel i podrażnione gardło. Bardzo proste w przygotowaniu danie. Wymaga tylko chęci do spaceru po sosnowym młodniku i odrobiny cierpliwości.

Składniki

  • Pędy sosny - około dwóch litrów
  • Cukier 1 kg

Przygotowanie

  1. Zbieramy pędy sosny, pamiętając o tym, że idealne powinny mieć długość odpowiadającą mniej więcej długości palca dorosłego człowieka. Należy pamiętać, żeby zrywać maksymalnie po 2 pędy z jednej gałązki i nie zrywać pędów z górnej części drzewa - żeby go zbytnio nie eksploatować.

  2. Zebrane pędy można lekko opłukać, ale nie jest to konieczne, szczególnie jeżeli zbieraliśmy je w miejscu oddalonym od dróg, opryskiwanych pól i emitujących zanieczyszczenia fabryk.

  3. Pędy kroimy na około cztero - pięciocentymetrowe kawałki, układamy w kilkucentymetrowe warstwy w słoiku, ugniatamy lekko i przesypujemy warstwami cukru.

  4. Ostatnią, najwyższą warstwę powinna stanowić warstwa cukru szczelnie pokrywająca z góry pokrojone pędy. Tak przygotowany słoik ustawiamy w słonecznym miejscu i czekamy kilka dni, w czasie których pędy puszczą sok i rozpuści się cukier w niższych warstwach. Należy pamiętać o tym, żeby dosypywać cukier na górę, żeby pędy przez cały czas były nim szczelnie przykryte.

  5. Po uzyskaniu syropu pozbywamy się cukru z góry, a pędy przecedzamy przez gazę. Uzyskany syrop jest gotowy, możemy go zapasteryzować i przechowywać w piwnicy - będzie świetnie służył w walce z jesiennym i zimowym przeziębieniem.

Komentarze do przepisu (2)

helenapon 12 lipca 2018
To już wiem co robiłam źle.Nie dosypywałam cukru na ostatnią warstwę i zawsze mi fermentował chociaż cukru... Czytaj całość »
To już wiem co robiłam źle.Nie dosypywałam cukru na ostatnią warstwę i zawsze mi fermentował chociaż cukru dawałam więcej niż sosny. Ratowałam go dolewając kilka łyżek spirytusu ale już dzieciom takiego nie można było podać.Dziękuję za poradę.
kramsmakowitosci 16 lipca 2018
Cieszę się, że mogłem pomóc :)
Składniki
  • Pędy sosny - około dwóch litrów
  • Cukier 1 kg
Składniki