Syrop z melisy

Syrop z melisy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Na działce u mojej mamuni melisa w tym sezonie rozszalała się wyjątkowo. Postanowiłam skorzystać z tego dobrodziejstwa i przygotowałam syrop z melisy. Inspiracja pochodzi z bloga Maminek kulinarny.

Składniki

  • świeża melisa 150 g
  • cukier 1 kg
  • woda 2 litry
  • cytryna 1 sztuka
  • limonka 1 sztuka

Przygotowanie

  1. Liście melisy wraz z gałązkami płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. W dużym garnku układamy melisę, dodajemy cukier, wlewamy wodę.
    Całość mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorący napar odstawiamy na 12 godzin, aby melisa oddała cały swój cały smak i aromat do syropu.
    Po tym czasie syrop ponownie mocno podgrzewamy. Gdy jest już gorący wyjmujemy gałązki melisy, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i limonki. Syrop doprowadzamy
    do wrzenia, gotujemy 30 minut.

  2. Gotowy syrop wlewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków i mocno zakręcamy.

    Uwaga 1: Syrop nie wymaga pasteryzacji.

    Uwaga 2: Z podanych proporcji uzyskałam 4 buteleczki syropu po 500 ml.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

basiliana 03 lipca
Taki syrop musi świetnie smakować z wodą gazowaną. Można cały rok cieszyć się aromatem świeżej melisy:)
Docherro 03 lipca
Świetny pomysł:)
Dzięki za świetny przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • świeża melisa 150 g
  • cukier 1 kg
  • woda 2 litry
  • cytryna 1 sztuka
  • limonka 1 sztuka
Składniki