Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, czyli mlecza, jest dość prostym do wykonania przetworem. Wystarczy trochę chęci i czasu na spacer po wiosennej łące :)
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 59
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32787
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 539
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 59
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32787
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 539
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 88
Składniki
Kwiaty mlecza zbieramy zawsze w miejscach wolnych od spalin i oprysków. Po zebraniu odkładamy na jakiś czas, żeby umożliwić ucieczkę owadom zamieszkującym kwiaty
Kwiaty wrzucamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut, po czym pozostawiamy do ostygnięcia i "naciągnięcia" - na kilka godzin, może być na całą noc.
Kwiaty odcedzamy i odciskamy na sitku, do wywaru dodajemy cukier i sok z cytryn i gotujemy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.
Przelewamy do wyparzonych słoików i jeżeli chcemy przechowywać dłużej - możemy zapasteryzować przez kilkanaście minut.