Syrop z kwiatów czarnego bzu ( hyczki )

Syrop z kwiatów czarnego bzu ( hyczki )
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maudie
Pyszny,aromatyczny i bardzo zdrowy dodatek :)

Składniki

  • Kwiaty czarnego bzu,ok 40-50 szt.baldachów
  • Woda 1 litr
  • Cukier ok 1 kg
  • Cytryny 2 szt

Przygotowanie

  1. Po zebraniu kwiatów,delikatnie rozkładamy je na papierze by ewentualne robaczki opuściły kwiatki :) Nie strząsamy by niepotrzebnie nie pozbywać się zdrowego pyłku.W następnej kolejności odcinamy grubsze łodyżki i wkładamy kwiaty do garnka.

    Gotujemy wodę z cukrem mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.

    Cytryny (ja staram się używać cytryn,które nie są woskowane i sypane) myjemy,dokładnie i sparzamy a następnie kroimy w kawałki i dodajemy do syropu.

    Gorącym syropem z cytrynami zalewamy kwiatki,mieszamy i odstawiamy do wystudzenia a następnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1 do 2 dni co jakiś czas można zamieszać.

    Po tym czasie należy dokładnie przecedzić syrop (najlepiej wykładając sitko gazą) zagotować i przelać do słoiczków lub buteleczek,odwrócić do góry dnem i wystudzić.Po otwarciu przechowywać w lodówce. Na zdrowie:)

Komentarze do przepisu (23)

Docherro 09 czerwca
Pyszny i aromatyczny:)
slodkisentyment 09 czerwca
Pyszny i super zdrowy :)
kucharka-amatorka 10 czerwca
Świetny przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kwiaty czarnego bzu,ok 40-50 szt.baldachów
  • Woda 1 litr
  • Cukier ok 1 kg
  • Cytryny 2 szt
Składniki