Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
co roku taki przygotowuję i przez jesień i zimę podaję dziecku w celu zwiększenia odporności oraz dorosłym podczas przeziębień

Składniki

  • 50 baldachów kwiatu czarnego bzu
  • 2 litry wody
  • 2 kilogramy cukru
  • 2 opakowania po 20 gram kwasku cytrynowego

Przygotowanie

  1. Kwiaty odciąć od grubszych gałązek i przełożyć do dużego słoja.
    Zalać letnią wodą i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
    Po 2 dniach odcedzić przez gazę i przelać do garnka.
    Dodać cukier i kwasek cytrynowy.
    Zagotować i podgrzewać pod przykryciem przez 5 minut.
    Wlać do słoików i szczelnie zamknąć.
    Syrop pić rozcieńczony. Na 1/3 szklanki letniej wody 3 łyżeczki syropu.

Składniki
  • 50 baldachów kwiatu czarnego bzu
  • 2 litry wody
  • 2 kilogramy cukru
  • 2 opakowania po 20 gram kwasku cytrynowego
Składniki