Syrop z cytryny i imbiru

Syrop z cytryny i imbiru
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Milycooking
Przyszła do Nas jesień więc sezon na przeziębienia i grypy uważam za otwarty. W tym okresie najbardziej powinniśmy skupić uwagę na wzmacnianiu naszej odporności. Dziś z mojej strony propozycja domowego syropu, który wzmacnia odporność ale też łagodzi objawy przeziębienia i gryp.

Przygotowanie

  1. Dokładnie myjemy cytrynę, następnie ją sparzamy i kroimy w plastry lub pól plastry ( zależy od wielkości słoika ). Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry lub słupki. Na dno słoika wsypujemy łyżkę cukru kładziemy cytrynę i imbir. Takie warstwy ( cukier, cytryna, imbir ) układamy do zakończenia się składników ( ostatnią warstwę musi stanowić cukier). Gdy warstwy są gotowe zakręcamy słoiczek, lekko potrząsamy aby składniki się wymieszały i odstawiamy na jeden dzień w ciepłe miejsce. Gdy cukier się rozpuści nasz syrop przekładamy do lodówki i spożywamy 2 – 3 razy dziennie ( taka porcja syropu powinna starczyć na 3 dni ). Syrop można spożywać sam lub dodawać go do herbaty albo wody.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 30 października
To na zdrowie:)))
Składniki