Syrop-konfitura z płatów dzikich róż-gotowy

Syrop-konfitura z płatów dzikich róż-gotowy
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: olina102
Pyszności

Składniki

  • płatki róż, pół kg czyli 2 worki 30 l na śmieci pęłne płatków cukier, 3 lub 4 szklanki sok z cytryny, z 3
  • płatki róż,, pół kg czyli 2 worki 30 l na śmieci pęłne płatków

Przygotowanie

  1. Do gara w którym gotuję bigos czyli jak największym wlewam na 10 cm wody. Wsypuję cukier i gotuję, potem wrzucam garściami płatki aż po brzegi garnka ( jak na zdjęciu ). Gdy opadają dosypuję nowe. Aż wszystkie się zmieszczą. Dolewam wody, ale nie za dużo. Gdy wszystkie zmienią kształt na farfoclowaty, wtedy wlewam sok z cytryn. Dalej gotuję na małym ogniu bardzo często mieszając. Gdy wszystko się przegotuje i ma konsystencję gęstego syropu ( jak za gęste dolać wody ) blenderem miksuję na masę nawet nie za bardzo zmieloną. Jeszcze raz doprowadzam do wrzenia i przekładam do niewielkich słoiczków, które po zakręceniu przewracam do góry dnem. Wyjątkowym osobom wręczam w formie prezentu. Ale reszta dla mnie:)

Komentarze do przepisu (6)

malga8 10 września 2011
ta konfitura to moja jedyna ulubiona, ale nie napislas jak sie do niej zabrac...
olina102 11 września 2011
Napisałam we wcześniejszym przepisie. A tutaj dodałam drugie zdjęcie.
olina102 11 września 2011
Tutaj jest efekt końcowy. Opis podałam w moim wcześniejszym przepisie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • płatki róż, pół kg czyli 2 worki 30 l na śmieci pęłne płatków cukier, 3 lub 4 szklanki sok z cytryny, z 3
  • płatki róż,, pół kg czyli 2 worki 30 l na śmieci pęłne płatków
Składniki