Syrop-konfitura z płatów dzikich róż

Syrop-konfitura z płatów dzikich róż
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: olina102
Przepiękny zapach i kolor. Dodatek do herbaty zimą.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do gara w którym gotuję bigos czyli jak największym wlewam na 10 cm wody. Wsypuję cukier i gotuję, potem wrzucam garściami płatki aż po brzegi garnka ( jak na zdjęciu ). Gdy opadają dosypuję nowe. Aż wszystkie się zmieszczą. Dolewam wody, ale nie za dużo. Gdy wszystkie zmienią kształt na farfoclowaty, wtedy wlewam sok z cytryn. Dalej gotuję na małym ogniu bardzo często mieszając. Gdy wszystko się przegotuje i ma konsystencję gęstego syropu ( jak za gęste dolać wody ) blenderem miksuję na masę nawet nie za bardzo zmieloną. Jeszcze raz doprowadzam do wrzenia i przekładam do niewielkich słoiczków, które po zakręceniu przewracam do góry dnem. Wyjątkowym osobom wręczam w formie prezentu. Ale reszta dla mnie:)

Komentarze do przepisu (4)

amidalla 09 września 2011
Jestem pod wrażeniem:) Ale skąd tyle płatków różanych... Zazdroszczę strasznie pomysłu i możliwości... Czytaj całość »
Jestem pod wrażeniem:) Ale skąd tyle płatków różanych... Zazdroszczę strasznie pomysłu i możliwości wykonania:)
Manuela73 10 września 2011
Wyobrażam sobie ten piękny kolor i zapach:))
olina102 10 września 2011
Ja żegluję po jeziorze Jamno, które leży nad morzem, i na tych piaszczystych brzegach jest morze krzewów róż.... Czytaj całość »
Ja żegluję po jeziorze Jamno, które leży nad morzem, i na tych piaszczystych brzegach jest morze krzewów róż. Więc cumujemy i chodu. Ostatnim razem śpiewałyśmy sobie piosnkę-Zachodźże słoneczko, skoro masz zachodzić...itd.:)Idealna. Bardzo często przy wejściach na dzikie plaże nadmorskie rosną dzikie róże. Ahoj!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki