Syrop czeremchowy

Syrop czeremchowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Soki i syropy z owoców czeremchy (a także np. czarnego bzu) można przygotowywać starą i tradycyjną metodą, bez sokownika, sokowirówki czy wyciskarki. Wystarczy mieć duży garnek. A zrobić go warto, bo ciemne owoce czeremchy są pełne antocyjanów i wielu innych dobroci dla zdrowia.

Składniki

  • 1 kg owoców czeremchy
  • 2 litry wody
  • 60 g kwasu cytrynowego lub L-askorbinowego
  • 2800 -3000 g cukru

Przygotowanie

  1. Umyte owoce zalej wodą, doprowadź do wrzenia, dodaj kwas askorbinowy lub cytrynowy (60 g) oraz około połowy ilości cukru – na tym etapie dodałam cały kilogram.

  2. Wywar przykryj i pozostaw na noc. Następnego dnia ponownie ogrzej aż do wrzenia, wymieszaj.

  3. Przelej przez sito. Jeśli chcesz, możesz przetrzeć też owoce, ale ja wolałam przygotować z nich marmoladę, o czym można przeczytać na blogu. Do uzyskanego soku dodaj pozostałą część cukru, czyli 1,8 kg i zagotuj ostatni raz.

    W podobny sposób można przygotować sok - będzie znacznie mniej słodki, bo przy tej ilości czeremchy należałoby użyć zaledwie 460 g cukru.

  4. Sok z mniejszą zawartością cukru należy pasteryzować, natomiast syrop (bardziej słodki) wystarczy gorący wlać do wyparzonych butelek lub słoików i zamykać wyparzonymi lub tylko umytymi i spryskanymi spirytusem nakrętkami.

Składniki
  • 1 kg owoców czeremchy
  • 2 litry wody
  • 60 g kwasu cytrynowego lub L-askorbinowego
  • 2800 -3000 g cukru
Składniki