Surówka z czerwonej kapusty (do słoików)

Surówka z czerwonej kapusty (do słoików)
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Smaczna surówka w sam raz nada się jako dodatek do obiadu.

Składniki

  • 2,5 kg czerwonej kapusty
  • 700 g jabłek
  • 4 duże cebule
  • Zalewa:
  • 200 ml octu
  • 300 ml wody
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • kilka liści laurowych
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i sparzamy. Ze składników przygotowujemy zalewę. Gdy zacznie się gotować ,dodajemy poszatkowaną kapustę i cebulę. Zmniejszamy płomień i gotujemy 30 min. Obrane i starte na dużych oczkach jabłka dodajemy do całości i gotujemy jeszcze kilka minut. Tak przygotowaną surówkę przekładamy do słoików , pasteryzujemy we wrzątku 20 min.

Komentarze do przepisu (2)

Joanna116 05 stycznia 2015
Surówka zapowiada się smacznie :-). Wypróbuję Twój przepis wkrótce :-).
ziembulka 05 stycznia 2015
uwielbiam!
Składniki
  • 2,5 kg czerwonej kapusty
  • 700 g jabłek
  • 4 duże cebule
  • Zalewa:
  • 200 ml octu
  • 300 ml wody
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • kilka liści laurowych
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego
Składniki