Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos ze słodkich i ostrych papryk, idealny jako dodatek do różnego rodzaju potraw.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 503
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1355
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 86
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 374
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 503
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1355
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 86
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 374
Składniki
Papryki myjemy, pozbawiamy nasiona i kroimy w kostkę. Pokrojone papryki umieszczamy w garnku o pojemności 5 litrów, zalewamy 2 szklankami wywaru z kiszonego czosnku, zagotowujemy. Gdy papryki zagotują się to zmniejszamy ogień i gotujemy 60 minut dodając pokrojone w kostkę cebule, śliwki i kiszony czosnek. Podczas gotowania dodajemy olej paprykowy, cukier, sól do smaku i pieprz. Po godzinnym gotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i całość rozdrabniamy blenderem. Rozdrobniony sos z papryk ponownie wstawiamy i gotujemy 3-4 godziny żeby zredukować wodę, żeby sos był gęsty jak ketchup. Gotowym, gęstym sosem napełniamy wyparzone słoiczki, zamykamy szczelnie i pasteryzujemy 20 minut we wrzącej wodzie. Ostudzone słoiczki wynosimy do piwnicy. Smacznego!!!