Sos z ostrych papryczek na zimę.

Sos z ostrych papryczek na zimę.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Gęsty, ognisty sos z papryczek Red Cayenne, Yellow Cayenne, Habanero. Sos idealny do meksykańskich potraw oraz jako dodatek do różnego rodzajów zup i sosów.

Składniki

  • papryczki Red Cayenne, Yellow Cayenne 1 kg
  • papryka habanero 80 dag
  • oliwa z oliwek 50 ml
  • cebula 10 dag
  • czosnek 50 g
  • woda 250 ml
  • miód 250 ml
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • ocet jabłkowy 50 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Prace przy papryczkach ostrych wykonujemy w rękawiczkach silikonowych lub gumowych. Musimy również mieć dobrą wentylację w kuchni podczas gotowania sosu. Papryczki myjemy, mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone wkładamy do garnka emaliowego, dodajemy miód, ocet, startą skórkę z cytryny, sok z 1 cytryny, oliwę, wodę i dusimy około godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito. Przetarty mus doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy żeby zredukować wodę o 1/3 początkowej zawartości która była w garnku. Sos musi być gęsty. W między czasie wyparzamy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy i gorącym sosem napełniamy je. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowany sos wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

Bardzo apetycznie wyglada, taki gesty i aromatyczny sosik :)
Składniki
  • papryczki Red Cayenne, Yellow Cayenne 1 kg
  • papryka habanero 80 dag
  • oliwa z oliwek 50 ml
  • cebula 10 dag
  • czosnek 50 g
  • woda 250 ml
  • miód 250 ml
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • ocet jabłkowy 50 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Składniki