Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos zrobiony jest z bardzo ostrych papryczek, słodkich papryk, śliwek i pomidorów. Ja taki ostry sos z papryczek często dodaję do farszu do kaszanek, pasztetów a nawet do kiełbas które przygotowuję do suszenia (chorizo).
Szybka i smaczna
Odsłon: 13822
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 27
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10159
Szybka i smaczna
Odsłon: 13822
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 27
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10159
Składniki
Użyte papryczki.
Użyte papryczki.
Wszystkie papryki, pomidory i śliwki myjemy i kroimy w kostkę, czosnek drobno kroimy, umieszczamy w garnku oraz zalewamy połową szklanki przegotowanej wody. Doprowadzamy do zagotowania się i dalej dusimy na małym ogniu 1 godzinę. Po godzinnym duszeniu rozdrabniamy blenderem. Rozdrobnione przecieramy przez drobne sitko. Przecier z powrotem wlewamy do garnka, i bez przykrycia gotujemy do wyparowania jak największej ilości wody (tak około 45-50%), ma być gęsta masa. Podczas gotowania dodajemy suszoną cebulkę, sól, cukier i pieprze, dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę. Gorącą masę wkładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 40 minut od momentu wrzenia wody. Smacznego!!!