Sos włoski do słoików na zimę

Sos włoski do słoików na zimę
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników włoskiej kuchni.

Składniki

  • 4 kg pomidorów
  • 1/2 kg obranej, pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 duże czerwone papryki, także pokrojone w kostkę
  • 1 główka czosnku, a może być i więcej, jeśli ktoś lubi czosnek tak jak my (dałam półtorej główki) – obranego i również posiekane
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki niejodowanej soli kamiennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki (zamiast niej dałam jedną świeżą ostrą papryczkę, posiekaną drobno)
  • garść świeżego posiekanego oregano albo oregano suszone – kilka łyżeczek
  • opcjonalnie 2 kostki rosołowe (takie bez zbędnich dodatków, jeśli jakichś używam – są to kostki BIO), może też być domowa przypr
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie – 2 łyżki skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (lubię sosy o nieco bardziej gęstej konsystencji, żeby nie spływ

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć, pokroić i rozgotować, przetrzeć przez sito. Z tej ilości pomidorów uzyskałam 3 litry gotowego przecieru.

  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę. dodać posiekane cebulę, paprykę i czosnek, dusić do miękkości na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Trwa to około 10 minut.

  3. Wlać do podduszonych warzyw przetarte pomidory, wrzucić resztę przypraw (bez natki pietruszki) oraz koncentrat pomidorowy i gotować na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.

  4. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę.
    Ewentualnie zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody (zawiesinę wlać – mieszając – do garnka z sosem, zagotować). Ja wykorzystałam tę możliwość.

  5. Gorący sos rozlać do słoików i pasteryzować 1/2 godziny w kąpieli wodnej albo godzinę w piekarniku.

Komentarze do przepisu (4)

marysia11082 02 października 2016
Wspaniały,uwielbiam takie sosy.
Brawo za czytelny przepis i śliczne zdjęcia.
rosynka 02 października 2016
Pyszny sos! Mam pytanie - czosnek musi byc caly nie krojony? Zgory dziekuje zy odpowiedz.
hajduczek-naturalnie 02 października 2016
Rosynko, czosnek trzeba drobno posiekać, o czym wspomniałam w liście składników. Całe ząbki ładnie... Czytaj całość »
Rosynko, czosnek trzeba drobno posiekać, o czym wspomniałam w liście składników. Całe ząbki ładnie wyglądają na zdjęciu no i widać dokładnie, co to jest, dlatego zamieściłam takie zdjęcie...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 kg pomidorów
  • 1/2 kg obranej, pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 duże czerwone papryki, także pokrojone w kostkę
  • 1 główka czosnku, a może być i więcej, jeśli ktoś lubi czosnek tak jak my (dałam półtorej główki) – obranego i również posiekane
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki niejodowanej soli kamiennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki (zamiast niej dałam jedną świeżą ostrą papryczkę, posiekaną drobno)
  • garść świeżego posiekanego oregano albo oregano suszone – kilka łyżeczek
  • opcjonalnie 2 kostki rosołowe (takie bez zbędnich dodatków, jeśli jakichś używam – są to kostki BIO), może też być domowa przypr
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie – 2 łyżki skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (lubię sosy o nieco bardziej gęstej konsystencji, żeby nie spływ
Składniki