Sos słodko-kwaśny do słoików

Sos słodko-kwaśny do słoików
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Bardzo smaczny sos, równie dobry jak ten pewnej znanej marki, a nawet lepszy, bo wiemy, co "siedzi" w słoikach!

Składniki

  • 4 kg dojrzałych pomidorów
  • 1,5 kg cebuli
  • puszka ananasa
  • słoik krojonych w paski pędów bambusa
  • 3 duże papryki czerwone, dodałam jeszcze dwie drobno pokrojone papryczki jalapeno bez pestek, bo akurat były w lodówce
  • 2 większe marchewki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki octu, ja używam jabłkowego, bo spirytusowego nie lubię
  • 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (użyłam koreańskiej Gochugaru w płatkach)
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 3 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulę także kroimy w większą kostkę i razem z pomidorami wrzucamy do gara i dusimy ok 2 godz. pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu. Ułatwiłam sobie pracę i przepuściłam cebulę przez tarkę w malakserze, nie chciało mi się kroić takiej ilości.

  2. Marchew obieramy i kroimy w słupki (zapałkę), paprykę kroimy w grubszą kostkę, pędy bambusa odsączamy na sitku, ananasa też odsączamy i kroimy w kostkę.

  3. Sok z ananasa dolewamy do garnka z pomidorami, dolewamy także ocet, dosypujemy cukier, sól, pieprz mielony, paprykę słodką i ostrą, curry, zmiażdżony czosnek, musztardę i mieszamy.

  4. Teraz dodajemy pokrojone wcześniej warzywa , pędy bambusa i kawałki ananasa – całość jeszcze dusimy ok. 15 min. tak, aby warzywa pozostały lekko chrupkie.

  5. Skrobię mieszamy razem z odrobiną wody i zagęszczamy sos.

  6. Przelewamy do czystych, suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5 min. Tym razem pasteryzowałam na sucho, przez około 40 minut, wstawiając gorące słoiki do nagrzanego piekarnika. Polecam te świetną metodę!

Składniki
  • 4 kg dojrzałych pomidorów
  • 1,5 kg cebuli
  • puszka ananasa
  • słoik krojonych w paski pędów bambusa
  • 3 duże papryki czerwone, dodałam jeszcze dwie drobno pokrojone papryczki jalapeno bez pestek, bo akurat były w lodówce
  • 2 większe marchewki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki octu, ja używam jabłkowego, bo spirytusowego nie lubię
  • 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (użyłam koreańskiej Gochugaru w płatkach)
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 3 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Składniki