Sos pomidorowy z dyni

Sos pomidorowy z dyni
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Młodą dynie można przetwarzać ze skórką

Przygotowanie

  1. Przy obiecujących plonach dyni, warto ją już jeść i przetwarzać gdy ma miękką skórkę.
    Dynia jest źródłem cennych witamin więc postanowiłam użyć jej także do sosów pomidorowych.

    Dynię pokroiłam w grubą kostkę, z jednej dużej sztuki, wyszło mi 6 litrów.

  2. Do garnka z dynia wlałam około pół litra wody i uparowałam ją pod przykrywką do miękkości.

    Gdy dynia była miękka dodałam koncentraty i sól.

  3. Całość zmalaksowałam na mus.

  4. Sos rozlałam do słoików i jeszcze pasteryzowałam dla pewności- około 15 minut od zagotowania.

    Sos smakuje pomidorowo a posiada dodatkowo walory z dyni, świetnie nadaje się do zup, sosów i do pizzy.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (21)

kucharka-amatorka 06 sierpnia 2019
Rewelacja! Ja bym na to nie "wpadła".
bryssska 06 sierpnia 2019
Ciekawy, wygląda jak ten z pomidorów ;-D
Maudie 06 sierpnia 2019
Coś wspaniałego :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki