Sos chiński (słodko-kwaśny) do słoików

Sos chiński (słodko-kwaśny) do słoików
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ivette
pyszny sos do słoika :-)

Składniki

  • pomidory, 3kg
  • cebula, 1kg
  • papryka czerwona/żółta wg uznania, 3sztuki
  • ananas z puszki pokrojony, 1 puszka
  • pędy bambusa w puszce, 1 puszka
  • po 1/2 łyżki chilli, czosnku suszonego, soli
  • po 2 łyżki musztardy, papryki słodkiej, mąki ziemniaczanej
  • po 1 łyżce curry, pieprzu mielonego, kucharka/wegety
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • marchewki pokrojone w słupki, 3-4 sztuki
  • kukurydza w puszce, 1 puszka

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać cebulę pokrojona w kostkę, sól. Gotujemy ok. 1 godz. bez wody.
    Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki - ananasy bez soku (ale sok zostawiamy!!), pędy bambusa bez wody, kukurydze odsączoną z zalewy, paprykę, marchewkę i przyprawy - gotujemy ok. 1 godz.
    Pod koniec gotowania mieszam mąkę z sokiem z ananasów i dodaję do sosu. Gorący sos wlewamy do słoiczków i zakręcamy. Ja nie pasteryzuje tylko układam do góry dnem i czekam aż wystygną. Dla pewności zawsze przed napełnieniem wszystkie słoiki i przykrywki parze w piekarniku (temp. ok 90-100^C, włączam termoobieg i lekko uchylam drzwiczki).

    A zimą jak znalazł:) Bardzo to lubię - szybkie i dobre jedzonko.

Komentarze do przepisu (2)

Doloressss 23 sierpnia 2013
zabieram do wypróbowania, wygląda bardzo apetycznie
Vegeta5181 10 sierpnia 2016
A kiedy dodajemy cukier i ocet?
Składniki
  • pomidory, 3kg
  • cebula, 1kg
  • papryka czerwona/żółta wg uznania, 3sztuki
  • ananas z puszki pokrojony, 1 puszka
  • pędy bambusa w puszce, 1 puszka
  • po 1/2 łyżki chilli, czosnku suszonego, soli
  • po 2 łyżki musztardy, papryki słodkiej, mąki ziemniaczanej
  • po 1 łyżce curry, pieprzu mielonego, kucharka/wegety
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • marchewki pokrojone w słupki, 3-4 sztuki
  • kukurydza w puszce, 1 puszka
Składniki