Sok z malin

Sok z malin
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ivette
pycha :-)

Składniki

  • maliny, 2kg
  • cukier kryształ, 0,4kg

Przygotowanie

  1. Maliny myjemy, wsypujemy do garnka warstwami, każdą zasypując cukrem, czekamy aż puszczą sok (ok 20 minut). Po tym czasie gotujemy aż do wrzenia, ewentualnie zbieramy piane jak jest duża. Przecedzamy przez gazę. Klarowny sok jeszcze raz przelewamy do garnka i czekamy aż do wrzenia po czym przelewany do słoiczków. Z tej porcji wychodzi ok 1,5 litra soku ja nalewam do małych słoiczków po przecierach pomidorowych. Zakręcamy i ustawiamy dnem do góry aż do wystygnięcia. Ja już nie pasteryzuje tylko ustawiam na półkach w piwnicy gdzie czekają, aż do zimy :-)

Komentarze do przepisu (2)

ewalipka 06 września 2014
sok po 20 minutach? ja trzymam 2-3dni i wtedy mam sok a nie zabarwiona wode z cukrem....
Ivette 07 września 2014
To się trzymaj swojego przepisu jak Ci taki pasuje mój. Smacznego!
Składniki
  • maliny, 2kg
  • cukier kryształ, 0,4kg
Składniki