Sok z czarnych porzeczek

Sok z czarnych porzeczek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Bardzo zdrowy, pyszny soczek, bez pasteryzowania. Przygotowuje go identycznie jak ten z czerwonych porzeczek.

Składniki

  • czarne porzeczki 4 kg
  • cukier 1.30 kg (800 g + 500 g)

Przygotowanie

  1. Porzeczki opłukać, wsypywać do słoja warstwami, przesypując cukrem (800 g), wówczas owoce szybciej puszczą sok. Ostatnią, górną warstwą w słoju powinien być cukier.
    Słój nakryć lnianą ściereczką lub gazą, obwiązać sznureczkiem lub gumeczką. Owoce odstawić na tydzień w dobrze nasłonecznione miejsce, np. parapet południowy.

  2. Po tym czasie zlać sok przy użyciu sita lub durszlaka. Zagotować z resztą cukru przeznaczonego do soku (500 g). Czas gotowania 3 minuty (od zagotowania).
    Zebrać nadmiar piany, która zapewne utworzy się na powierzchni gotującego się soku. Teraz już tylko pozostaje przelać sok do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i gotowe.

  3. Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

GojaSM 13 lipca 2015
A to tak robisz soczek Beatko :) fajnie nie trzeba pasterysować
BEATA1978 13 lipca 2015
Gosiu ja leniuch jestem, pasteryzację omijam jeśli tylko mogę :P
grazka950 14 lipca 2015
a pozostałe porzeczki blenduję, zagotowuję, przekładam na gorąco do słoiczków , zakręcam i na zimę do... Czytaj całość »
a pozostałe porzeczki blenduję, zagotowuję, przekładam na gorąco do słoiczków , zakręcam i na zimę do ciast jak znalazł :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • czarne porzeczki 4 kg
  • cukier 1.30 kg (800 g + 500 g)
Składniki