Sok z aronii

Sok z aronii
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
samo zdrowie :)

Składniki

  • 1 kg aronii
  • 1,5 l. wody
  • ok. 30-40 liści z czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru

Przygotowanie

  1. Owoce i liście przebrać, umyć i osączyć. Aronię wymieszać z liśćmi, przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut. Odstawić na noc. Na drugi dzień ponownie gotować ok. 1 godz. po tym czasie zlać sok, wyjąć liście a owoce przecierać do soku, dodać cukier i ponownie zagotować. Gotowy sok przelać do słoiczków lub butelek i pasteryzować ok 15-20 minut.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 29 sierpnia 2013
Też robiłam sok z aronii ale z sokownika i bez wody:))
Składniki
  • 1 kg aronii
  • 1,5 l. wody
  • ok. 30-40 liści z czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru
Składniki