Sok pomidorowy.

Sok pomidorowy.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Uprawiam swoje warzywa i przy nadmiarze pomidorów zawsze przygotowuję smaczny i zdrowy sok na zimę.

Składniki

  • 8-10 kg pomidorów
  • 2 duże garście świeżej bazylii
  • sól, czarny pieprz i odrobina cukru do smaku
  • 1/2 litra wody

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć, wyciąć ewentualne uszkodzenia .
    Pokroić w duże cząstki.
    Do dużego garnka z grubym dnem, wlać 1/2 litra wody i zagotować.
    Dodać pokrojone pomidory i smażyć na wolnym ogniu , często mieszając aż odejdą z nich skórki.

  2. Dodać świeżą bazylię i smażyć jeszcze 15 minut.
    Zmiksować.
    Przetrzeć przez sito.
    Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i cukrem do smaku.
    Rozlać do butelek.
    Pasteryzować 20 minut.

Komentarze do przepisu (3)

SlodkoSlodka83 29 lipca 2018
Smaczny i zdrowy :-)Pierwsza klasa
babcitereskiciasta 29 lipca 2018
Napracowałaś się Helenko, ale warto.:)
Kardamonovy 13 sierpnia 2018
Dobry przepis. Ja się zbieram za zrobienie takiego soku nie wiem od ilu lat. Może w końcu się wezmę do roboty :).
Składniki
  • 8-10 kg pomidorów
  • 2 duże garście świeżej bazylii
  • sól, czarny pieprz i odrobina cukru do smaku
  • 1/2 litra wody
Składniki