Seler naciowy

Seler naciowy
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kati
Kiszony seler naciowy- brzmi dziwnie, prawda? Ale ja uwielbiam seler naciowy i eksperymenty. Seler to dla wielu podstawa wielu diet odchudzających i oczyszczających. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler wiedzie tu prym.

Przygotowanie

  1. Banalnie prosty przepis na kiszony seler

    Składniki:

    ok. 1 kg selera
    kilka ząbków czosnku
    liscie laurowe
    ilka ziaren ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki czarnuszki
    1/2 łyżeczki gorczycy
    ok 1 litra solanki

    Solanka podstawowa | proporcje : 1 litr wody + 1 łyżka soli ( wodę zagotowujemy, studzimy i solimy).
    Selera umyj i pokrój w kawałki.
    Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki i wymieszaj z selerem i resztą składników.
    Przełóż warzywa do wyparzonego słoika i zalej solanką.
    Zakręć słoik i odstaw.
    Seler gotowy jest po 6-8 dniach. Sok można pić, jak zakwas lub użyć do przygotowania barszczu.

    Na zdrowie!

Składniki