Sałatka z zielonych pomidorów na zimę.

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: danutast1
Smaczna sałatka do obiadu...

Składniki

  • 3 kg zielonych pomidorów
  • 6 średnich cebul
  • 1 łyżka soli
  • Zalewa:
  • 1 i 1/2 l wody
  • 1 szkl. octu 10 %
  • 1 szkl. cukru
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie

  1. Pomidory pokroić w cienkie plastry, cebulę w piórka dodać sól wymieszać i pozostawić na noc w chłodnym miejscu.

  2. Po ty czasie odsączyć na sitku z nadmiaru soku .

  3. Zagotować zalewę, czyli do wody dodać wszystkie składniki i gotować do rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

  4. Pomidory przełożyć do miski i połączyć z chłodną zalewą. Pozostawić na 30 min.

  5. Po tym czasie przełożyć do słoików i pasteryzować.

  6. Do zimnego piekarnika przełożyć słoiki z sałatką, ustawić temperaturę na 130 st i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzować 30 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do wystudzenia.
    Życzę smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 27 września 2021
pyszotka:)))
Składniki
  • 3 kg zielonych pomidorów
  • 6 średnich cebul
  • 1 łyżka soli
  • Zalewa:
  • 1 i 1/2 l wody
  • 1 szkl. octu 10 %
  • 1 szkl. cukru
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki soli
Składniki