Sałatka z młodej kapusty,ogórka i papryki do słoików ,bez pasteryzacji.

Sałatka z młodej kapusty,ogórka i papryki do słoików ,bez pasteryzacji.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Docherro
Bardzo smaczna sałatka,plusem jej jest to,że nie musimy jej pasteryzowac. Wystarczy,że nalożymy gorącą do słoików,a czas przygotowani o połowę nam się skróci. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • 3,60 kg młoda kapusta po obraniu
  • 5 szt.papryk różne kolory
  • 2 kg gruntowych ogórków
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 młode cukinie
  • ziele angielskie i liście laurowe
  • ZALEWA
  • 5 szkl.wody - 200ml szklanka
  • 1,szkl i 3/4 szkl.octu spirytusowego
  • 1 szkl.cukru
  • kilkanaście nasion ziela angilskiego i kilka liści laurowych

Przygotowanie

  1. Kapustę obrac i poszatkować.
    Ogórki wraz z łupką i cukinie również poszatkować.
    Papryki oczyścić z nasion i pokroić w cieńkie paski.
    Wszystko posolić i wymieszać.
    Odstawić na 2 godz.

  2. Przygotować zalewę.
    Wodę ,ocet,cukier ,ziele i liście zagotować.
    Wyparzone słoiki wraz zakrętkami miec przygotowane.

    Na gotującą zalewę wrzucać lekko odciśnięte warzywa.
    Gotować 5-7 min.
    Spróbować czy smak ma odpowiedni jaki lubicie,można dać więcej octu,czy też cukru.

  3. Gorące warzywa nakładać do słoików,wytrzeć boki pod zakrętkę,zakręcić i odwrócić do góry dnem.Zostawić do całkowitego wystudzenia,dopiero wtedy obrócić.

  4. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (12)

kucharka-amatorka 16 czerwca
Świetny przepis! Pomyślę o wykorzystaniu go.
fafiatko 16 czerwca
Salatka na zime robi wrazenie. takie zapasy to isntny skarb!
KORAL 16 czerwca
Świetna sałatka, pyszności zimą :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3,60 kg młoda kapusta po obraniu
  • 5 szt.papryk różne kolory
  • 2 kg gruntowych ogórków
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 młode cukinie
  • ziele angielskie i liście laurowe
  • ZALEWA
  • 5 szkl.wody - 200ml szklanka
  • 1,szkl i 3/4 szkl.octu spirytusowego
  • 1 szkl.cukru
  • kilkanaście nasion ziela angilskiego i kilka liści laurowych
Składniki