Sałatka z kapusty

Sałatka z kapusty
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszna sałatka do obiadu.

Składniki

  • 3 kg poszatkowanej kapusty
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg papryki czerwonej
  • Zalewa:
  • 10 szklanek wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy ,marchew ścieramy na dużych oczkach ,paprykę koimy w paski. Warzywa mieszamy ,dodajemy zalewę ,odstawiamy na godzinę.
    Zalewa: Wodę zagotowujemy z octem ,cukrem ,solą i przyprawami.
    Po godzinie ,sałatkę przekładamy (wraz z zalewą) do słoików ,zostawiając odstęp od wieczka (2 cm). Pasteryzujemy 20 min ,po czym studzimy.

Komentarze do przepisu (7)

ggosienka68 08 września 2014
jest troszkę pracy przy niej, ale sałatka bardzo smaczna :)))
Ewaaa 08 września 2014
uwielbiam tą sałatkę, podziwiam za pracowitość, naprawdę szacun, pyszności !
emerytka 09 września 2014
Ja robię podobną z tym ,że dodaję jeszcze ogórki pokrojone w plastry
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 kg poszatkowanej kapusty
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg papryki czerwonej
  • Zalewa:
  • 10 szklanek wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
Składniki