Sałatka z czerwonych buraków, papryki i cebuli (na zimę w słoiki)

Sałatka z czerwonych buraków, papryki i cebuli (na zimę w słoiki)
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Co roku o tej porze robię sałatkę z buraków przynajmniej z jednej porcji składników. Bardzo ją lubimy na zimno ze słoików i podgrzaną. Podaję ją do obiadu.

Składniki

  • 2,5- 3 kg ugotowanych czerwonych buraków
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • Na zalewę:
  • 250 ml oleju
  • 250 ml octu
  • 1 szklanka cukru (można odrobinę więcej)
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżka czubiasta soli

Przygotowanie

  1. Buraki ugotowałam do miękkości dzień wcześniej w łupince. Tak właśnie zachowują kolor i smak.
    Drugiego dnia ściągnęłam łupinkę i starłam na tarce o dużych oczkach.

    Paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w drobniejsze kawałeczki - tak ok. 3 x 3 cm. Cebulę posiekałam w pół talarki.

    Nie trzeba czekać dnia następnego, żeby zetrzeć buraki. Ja zwyczajnie miałam bardzo mało czasu po pracy i takie rozwiązanie najbardziej mi odpowiadało.

  2. Zagotowałam składniki na zalewę i wrzuciłam cebulę i paprykę. Po ok. 5 minutach dodałam ugotowane i starte buraki czerwone. Poczekałam kilka chwil aż całość zacznie bulgotać i tak gotowałam wszystko jeszcze 5 minut.

    Nie pasteryzuję tej sałatki. Nakładam gorące do słoików i odwracam wieczkiem do dołu.
    Przechowuje się bardzo dobrze.

    Świetnie pasuje jako dodatek do dania obiadowego.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 23 października
Takie pyszne zapasy to ja rozumiem:))))
KORAL 23 października
Smaczna sałatka.
fafiatko 23 października
Pysznosci, i gotowe na zime!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2,5- 3 kg ugotowanych czerwonych buraków
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • Na zalewę:
  • 250 ml oleju
  • 250 ml octu
  • 1 szklanka cukru (można odrobinę więcej)
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżka czubiasta soli
Składniki