Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka przypomina w wyglądzie i smaku tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty. Będzie znakomitym dodatkiem do smażonej wątróbki lub ryby.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22488
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 102
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22488
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 102
Składniki
Marchew zetrzeć na "jarzynówce", wyłożyć do garnka, lekko posolić, wymieszać i niech mięknie.
Cukinię obrać, wydrążyć i zetrzeć na jarzynówce. Cukinię dodać do marchwi, wymieszać.
Szalotkę pokroić i sparzyć.
Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki.
Szalotkę i paprykę dodać do cukinii. Posolić i wymieszać. Dodać posiekane listki bazylii.
Przykryć warzywa i niech nabierają smaku. Kilka razy wymieszać.
Zagotować zalewę, Przygotować klasyczną zalewę: 1 szklanka octu jabłkowego 5 szklanek wody 5 łyżek cukru 5 łyżeczek soli ostudzić i zalać nią warzywa. Wymieszać i zostawić na noc. Do wyparzonych słoików nakładać ściśle warzywa. Dolać troszkę zalewy aby były przykryte. A potem 1-2 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowego). Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut od zagotowania. Aby nie rozgotowały się warzywa. Smacznego!!!