sałatka z buraczków, papryki i cebuli

sałatka z buraczków, papryki i cebuli
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
Ta sałatka to pozycja obowiązkowa wśród przetworów na zimę...

Składniki

  • buraki - 3 kg
  • papryka czerwona - 1 kg
  • cebula - 1 kg
  • ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka
  • olej - pół szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • sól - 1 łyżka
  • liście laurowe - 4-5 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • goździki (opcjonalnie) - kilka sztuk

Przygotowanie

  1. Buraki ugotować w całości, ostudzić, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  2. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka.

  3. W dużym garnku zagotować ocet z olejem, cukrem i przyprawami. Wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę, gotować 5-7 minut. Następnie dodać buraki i gotować kolejne kilka minut.

  4. Do czystych słoików nakładać gorącą sałatkę, szczelnie zamknąć. Słoiki odwrócić do góry dnem, zostawić do ostygnięcia.

Składniki
  • buraki - 3 kg
  • papryka czerwona - 1 kg
  • cebula - 1 kg
  • ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka
  • olej - pół szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • sól - 1 łyżka
  • liście laurowe - 4-5 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • goździki (opcjonalnie) - kilka sztuk
Składniki