Buraki gotujemy do miękkości, odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia po czym obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cukinię trzemy ze skórką na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Zalewa - składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając.
Tak przygotowane warzywa mieszamy ze sobą i zalewamy je gorącą zalewą. Wszystko ze sobą dokładnie łączymy i odstawiamy na 12 godzin do przegryzienia (ja zostawiłam na noc).
Następnie sałatkę przecedzamy i nakładamy ją do wyparzonych średniej wielkości słoików.
Zakręcamy i pasteryzujemy je około 20 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu odwracamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
;-D
;-)))
Komentarze do przepisu (14)
*Przejdziesz do wersji klasycznej