Sałatka z buraczków i cukinii na zimę

Sałatka z buraczków i cukinii na zimę
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Super pyszna sałatka z buraczków i cukinii, która zimą będzie nas zachwycać swoim delikatnym słodko-kwaskowatym smakiem. Prosta i szybka, polecam wam zrobić, nie zawiedziecie się smakiem. Przepis zaczerpnęłam od Basiliany.

Składniki

  • 5 kg buraków
  • 5 kg cukinii (u mnie mała z miękką skórką)
  • 1 kg cebuli (u mnie biała i czerwona po połowie)
  • Zalewa:
  • 3 i 3/4 szklanki octu 10%
  • 5 szklanek cukru
  • 2 i 1/2 szklanki oleju
  • 15 łyżeczek soli

Przygotowanie

  1. Buraki gotujemy do miękkości, odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia po czym obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cukinię trzemy ze skórką na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

  2. Zalewa - składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając.

  3. Tak przygotowane warzywa mieszamy ze sobą i zalewamy je gorącą zalewą. Wszystko ze sobą dokładnie łączymy i odstawiamy na 12 godzin do przegryzienia (ja zostawiłam na noc).

  4. Następnie sałatkę przecedzamy i nakładamy ją do wyparzonych średniej wielkości słoików.

  5. Zakręcamy i pasteryzujemy je około 20 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu odwracamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

Komentarze do przepisu (14)

babcitereskiciasta 29 sierpnia 2018
Pyszna sałatka, "zima niegroźna".
fafiatko 29 sierpnia 2018
Najleprze przetwory!
Obserwator 29 sierpnia 2018
Pysznie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 kg buraków
  • 5 kg cukinii (u mnie mała z miękką skórką)
  • 1 kg cebuli (u mnie biała i czerwona po połowie)
  • Zalewa:
  • 3 i 3/4 szklanki octu 10%
  • 5 szklanek cukru
  • 2 i 1/2 szklanki oleju
  • 15 łyżeczek soli
Składniki