Sałatka z buraczków i białej kapusty

Sałatka z buraczków i białej kapusty
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis na tą smaczną i prostą sałatkę jest w moim domu już kilka ładnych lat. Co roku staram się zaprawić chociaż kilka słoików. Moja rodzina ją bardzo lubi.

Składniki

  • 2 kg białej kapusty
  • 2 kg buraczków
  • 1/2 kg cebuli
  • Zalewa:
  • 2 szkl. wody
  • 1 szkl. octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3/4 szk. cukru

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować. Buraczki podgotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w piórka. Całość wymieszać. Zagotować składniki zalewy. Gorącą zalewę wlać do sałatki. Kilka razy przemieszać. Zostawić na trzy godziny.

  2. Słoiki wyparzyć. Sałatkę nałożyć do słoików. Wlać zalewę.Starannie poobcierać brzegi słoików, najlepiej ręcznikiem papierowym. Pozakręcać nakrętki. Pasteryzować, od chwili zagotowania wody, około 20 minut. Po tym czasie słoiki odwrócić do góry dnem i tak pozostawić aż do całkowitego wystudzenia.

Komentarze do przepisu (6)

basiliana 19 września 2018
Bardzo smaczne połączenie, taka sałatka to pyszny dodatek do obiadu.
fafiatko 19 września 2018
Swietna salatka, a potem tylko otwiera sie gotowe do obiadu!
bryssska 20 września 2018
Ja uwielbiam i też robię ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg białej kapusty
  • 2 kg buraczków
  • 1/2 kg cebuli
  • Zalewa:
  • 2 szkl. wody
  • 1 szkl. octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3/4 szk. cukru
Składniki