Sałatka wielowarzywna na zimę

Sałatka wielowarzywna na zimę
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: bryssska
Sałatka bardzo kolorowa, bardzo warzywna i pięknie się prezentuje na stole. Może być jako dodatek do dania główne albo jako dodatek do kanapek, ja osobiście polecam ten drugi wariant. Będzie jak znalazł na sezon.

Składniki

  • Składniki sałatki :
  • 2 kg małych zielonych ogórków
  • 1 główka kalafiora
  • 1 kg fasoli szparagowej
  • 4 papryki czerwone
  • 1/2 kg małej cebuli
  • 9 szkl, wody
  • 1 szkl. soli
  • Zalewa:
  • 2 szkl. octu
  • 7 szklanek wody
  • 3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki i obgotowujemy przez 5 minut. Fasolkę kroimy n mniejsze kawałki i również obgotowujemy 5 minut.

  2. Ogórki kroimy w ćwiartki.

  3. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy ja w paski.

  4. Cebule szatkujemy w piórka.

  5. Warzywa dokładnie mieszamy i zalewamy je 9 szklankami wody i 1 szklanką soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 godziny.

  6. Składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. Warzywa dokładnie odsączamy, zalewamy zalewą, dokładnie mieszamy.

  7. Wkładamy do słoików.

  8. Pasteryzujemy 15 minut. Po ugotowaniu słoiki obracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 10 marca 2018
Znam bo robię w sezonie,jest pyszna:)
bryssska 10 marca 2018
Ja też ją uwielbiam ;-)
pelen_brzuszek 10 marca 2018
Jakie fajne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki sałatki :
  • 2 kg małych zielonych ogórków
  • 1 główka kalafiora
  • 1 kg fasoli szparagowej
  • 4 papryki czerwone
  • 1/2 kg małej cebuli
  • 9 szkl, wody
  • 1 szkl. soli
  • Zalewa:
  • 2 szkl. octu
  • 7 szklanek wody
  • 3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
Składniki