Sałatka wielowarzywna

Sałatka wielowarzywna
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Minimus
Świetnie smakuje jako dodatek do dań mięsnych, szczególnie tych z grilla

Składniki

  • ogórki, 4 kg
  • marchew, 1 kg
  • cebula, 1 kg
  • papryka, 1 kg
  • Zalewa: 6 szkalnek wody, 2 szklanki octu, 1/2 szklanki dobrego oleju, 2 szklanki cukru, 3 łyżki soli,• Przyprawy: gorc

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy. Kroimy (ja wolę grubiej krojone) lub ścieramy na tarce w talarki. Solimy i pozostawiamy na dwie godziny, by puściły sok, następnie osączamy.

  2. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę . Z papryki usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w małe kawałki. Warzywa przekładamy do miski z ogórkami i mieszamy.

  3. Gotujemy zalewę. Sałatkę wkładamy słoiczków. Wlewamy zalewę. Zakręcamy i gotujemy ok. 20-25 minut

Komentarze do przepisu (3)

anetta73 10 października 2010
.Kolorowa i napewno bardzo smaczna....do wyprobowania w najblizszym czasie;)
wika07 14 sierpnia 2012
Sałatka super sprawdziłam pozdrawiam:)
sylwia89626 16 sierpnia 2013
jakie przyprawy dodac? gorczyce tylko widze, reszte przypraw mi ucielo:(
Składniki
  • ogórki, 4 kg
  • marchew, 1 kg
  • cebula, 1 kg
  • papryka, 1 kg
  • Zalewa: 6 szkalnek wody, 2 szklanki octu, 1/2 szklanki dobrego oleju, 2 szklanki cukru, 3 łyżki soli,• Przyprawy: gorc
Składniki