Sałatka warzywna na zimę do słoików- w przecierze własnym

Sałatka warzywna na zimę do słoików- w przecierze własnym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kolejną tradycją, przetworem który musi koniecznie znaleźć się w mojej spiżarce jest oczywiście sałatka warzywna. Jako dodatek do obiadów używam jej bardzo często.

Składniki

  • 3 kg czerwonych dojrzałych pomidorów
  • 1,2 kg cebuli
  • 1,2 kg kapusty
  • 1,2 kg ogórków gruntowych
  • 20 dag cukru
  • 1 szklanka octu
  • sól do smaku
  • liść laurowy

Przygotowanie

  1. Cebulę, kapustę i ogórki drobno poszatkować posolić do smaku i odstawić na 24 godziny. Następnie pomidory pokroić, rozgotować i przetrzeć przez sitko. Do gotowego przecieru włożyć odciśnięte warzywa z jednym pokrojonym pomidorem, zagotować, dodać cukier ocet, liść, pieprz i gotować 20 minut. Gorącą sałatkę nakładać do słoi, odwrócić do góry dnem- nie pasteryzować.

Komentarze do przepisu (2)

Paulla 20 sierpnia 2013
Pi
Paulla 20 sierpnia 2013
Pięknie się prezentuje Twoja sałatka i na pewno świetnie smakuje.
Składniki
  • 3 kg czerwonych dojrzałych pomidorów
  • 1,2 kg cebuli
  • 1,2 kg kapusty
  • 1,2 kg ogórków gruntowych
  • 20 dag cukru
  • 1 szklanka octu
  • sól do smaku
  • liść laurowy
Składniki