Sałatka warstwowa na zimę

Sałatka warstwowa na zimę
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
c.d. ciężkiej ale "prze-twórczej" pracy

Składniki

  • 2 kg twardych pomidorów
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg cebuli
  • sól, pieprz,bazylia - do smaku
  • Zalewa:
  • 3 szkl. wody
  • 1/2 szkl. octu 10%
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w półplasterki i zblanszować 2 min. Ogórka pokroić w plasterki. pomidora w plastry (grube).

  2. W słoiku układać na przemian pomidory, ogórki,cebulę przesypując solą , pieprzem i bazylią (doprawiać do smaku) lekko ubijając warzywa. Zostawić ok 1,5 cm wolnego miejsca od góry, zalać przestudzona zalewą prawie do pełna.

  3. Pasteryzować ok.10 min.

Komentarze do przepisu (6)

sereberko80 04 sierpnia 2010
podziwiam Cię za ten czas spędzony przy zaprawach :-)
annawk 04 sierpnia 2010
ten czas opłaci się zimą... tylko odręcasz słoiczek a tam- kopalnia kulinarnych skarbów :)
kaska1 04 sierpnia 2010
Masz calkowita racje annawk. A tak wogole masz super przepisy. Wszystkie!!!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg twardych pomidorów
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg cebuli
  • sól, pieprz,bazylia - do smaku
  • Zalewa:
  • 3 szkl. wody
  • 1/2 szkl. octu 10%
  • 1 łyżka cukru
Składniki