Sałatka szwedzka z papryką

Sałatka szwedzka z papryką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Miało nie być więcej przetworów ogórkowych w tym roku, ale jednak powstała jeszcze jedna sałatka do słoików. Wczoraj nazbierałam jeszcze kilka kilogramów ogórków w swoim warzywniaku. Większość poszła na ogórki kiszone, ale trochę zostało i żal żeby się zmarnowały. Po szybkim przeglądzie lodówki i spiżarni zdecydowałam się na zrobienie kolejnej sałatki szwedzkiej. Jak już pisałam w poście z przepisem na tą sałatkę, są rożne wersje przepisów, które różnią się nie tylko proporcjami, ale również poszczególnymi składnikami. I tak wersja, którą dziś przygotowałam rożni się znacznie od tej sprzed kilku dni. Dzisiejsza sałatka zawiera w składzie paprykę i koperek i różni się sposobem przygotowania.

Składniki

  • ok. 1,5kg ogórków gruntowych
  • 0,5kg cebuli
  • 25g marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • Zalewa:
  • 1/3szkl. octu
  • 1/3szkl. oleju
  • 1/3szkl. cukru

Przygotowanie

  1. Ogórki umyłam i osuszyłam. Odcięłam końcówki i pokroiłam ogórki w plasterki razem ze skórką. Cebule obrałam i pokroiłam w półplasterki. Ogórki i cebulę umieściłam w jednej misce. Zasypałam je solą i dokładnie wymieszałam. Miskę przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam na godzinę. Po tym czasie zlałam nadmiar soku, który puściły warzywa. Nie należy ich jednak odciskać, jedynie wylać nadmiar. Marchewki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Paprykę umyłam, pozbawiłam nasion i pokroiłam w paseczki. Marchewkę i paprykę dodałam do ogórków z cebulą. Dodałam też obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Składniki zalewy umieściłam w garnku i mieszając doprowadziłam do zagotowania. Gorącą zalewę wlałam do warzyw, dodałam pieprz i dokładnie wszystko wymieszałam. Sałatkę ponownie nakryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 10 godzin. Po tym czasie sałatkę nałożyłam do wyparzonych słoików i zakręciłam. Sałatkę pasteryzowałam w garnku z wodą przez 15 minut od zagotowania się wody.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 29 lipca
Pyszotka:)
Składniki
  • ok. 1,5kg ogórków gruntowych
  • 0,5kg cebuli
  • 25g marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • Zalewa:
  • 1/3szkl. octu
  • 1/3szkl. oleju
  • 1/3szkl. cukru
Składniki