Najpierw przygotuję ogórki:
Ogórki bardzo dokładnie myję, odcinam końcówki i kroję razem ze skórką w plasterki, pokrojone przekładam do miski (miskę mam o pojemności około 7 litrów, w mniejszej misce ogórki mogą się nie pomieścić).
Teraz przygotuję zalewę:
Dokładnie umytą natkę pietruszki, drobno siekam i przekładam do oddzielnej miski lub garnka. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do pietruszki, dodaję pozostałe składniki zalewy i przez chwilę mieszam tak żeby sól i cukier częściowo się rozpuścił.
Tak przygotowaną zalewę dodaję do ogórków, mieszam i dostawiam na około 4 godziny. Ogórki od czasu do czasu mieszam.
Końcowe przygotowanie sałatki:
Do wcześniej wyparzonych słoików daję po kilka ziarenek pieprzu i po szczypcie gorczycy. Nakładam ogórki które delikatnie ugniatam w słoiku.
Zalewę która pozostała w misce równo rozlewam do każdego słoika, tak żeby ogórki były przykryte.
Brzeg słoika dokładnie wycierami mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja:
Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku.
Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.
Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15-20 minut, w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Komentarze do przepisu (1)