Sałatka szwedzka na zimę

Sałatka szwedzka na zimę
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z ogórków na zimę do słoików – sałatkę szwedzką. Sałatka jest bardzo smaczna, można ją podać do obiadu, mięsa lub położyć na kanapce. Polecam wypróbować przepis. Jeżeli chcemy to możemy również do niej dodać na przykład marchew lub paprykę, ale polecam zrobić z samymi ogórkami ponieważ pomimo braku innych dodatków jest bardzo smaczna.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 5 – 6 słoików o pojemności 720 ml
  • 3 kg ogórków
  • na zalewę:
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • szklanka octu 10% (250 ml)
  • szklanka oleju (250 ml) – użyłam rzepakowego
  • szklanka wody (250 ml)
  • 250 g cukru (szklanka 250 ml i 2 łyżki)
  • 50 g soli do przetworów (około 2 łyżek z lekką góreczką)
  • do każdego słoika po kilka ziarenek pieprzu i szczypcie gorczycy

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję ogórki:
    Ogórki bardzo dokładnie myję, odcinam końcówki i kroję razem ze skórką w plasterki, pokrojone przekładam do miski (miskę mam o pojemności około 7 litrów, w mniejszej misce ogórki mogą się nie pomieścić).

  2. Teraz przygotuję zalewę:
    Dokładnie umytą natkę pietruszki, drobno siekam i przekładam do oddzielnej miski lub garnka. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do pietruszki, dodaję pozostałe składniki zalewy i przez chwilę mieszam tak żeby sól i cukier częściowo się rozpuścił.

    Tak przygotowaną zalewę dodaję do ogórków, mieszam i dostawiam na około 4 godziny. Ogórki od czasu do czasu mieszam.

  3. Końcowe przygotowanie sałatki:
    Do wcześniej wyparzonych słoików daję po kilka ziarenek pieprzu i po szczypcie gorczycy. Nakładam ogórki które delikatnie ugniatam w słoiku.

    Zalewę która pozostała w misce równo rozlewam do każdego słoika, tak żeby ogórki były przykryte.

    Brzeg słoika dokładnie wycierami mocno zakręcam wieczko.

  4. Pasteryzacja:
    Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku.

    Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.
    Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15-20 minut, w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

    Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 17 lipca
Mniam :)
Składniki
  • Z podanej porcji wyjdzie około 5 – 6 słoików o pojemności 720 ml
  • 3 kg ogórków
  • na zalewę:
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • szklanka octu 10% (250 ml)
  • szklanka oleju (250 ml) – użyłam rzepakowego
  • szklanka wody (250 ml)
  • 250 g cukru (szklanka 250 ml i 2 łyżki)
  • 50 g soli do przetworów (około 2 łyżek z lekką góreczką)
  • do każdego słoika po kilka ziarenek pieprzu i szczypcie gorczycy
Składniki