Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Nukleon
przepis łatwy ,a w zimie jaki smaczny :)

Składniki

  • ogórki gruntowe, 3-4 kg
  • czosnek ,zielony koper ,gorczyca
  • ZALEWA
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 4 łyzeczki soli
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 cebule
  • 2 marchewki

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w półplastry ,marchew pokroić w plasterki

  2. Zagotowac wodę z octem ,cukrem ,zielem ,liściem dodać cebulę i marchew.

  3. Gotować chwile na małym ogniu.

  4. Ogórki poszatkować ,przełożyć do miski .Zalać zalewą i pozostawić na 12 godzin mieszając od czasu do czasu ,aż puszczą sok .

  5. Na dno słoików dajemy po ząbku czosnku ,gałazkę kopru ,gorczycę. Wkładamy ogórki razem z płynem .

  6. Pasteryzujemy ok 5 min .

Komentarze do przepisu (6)

Maudie 05 września 2012
Mniam,moja ulubiona:)
Konto usunięte 05 września 2012
Potwierdzam , bardzo smaczna i pasuje do wszystkiego, nawet na wierzch kanapki .Zimą jak dla mnie jest... Czytaj całość »
Potwierdzam , bardzo smaczna i pasuje do wszystkiego, nawet na wierzch kanapki .Zimą jak dla mnie jest niezastąpiona - robię bardzo podobną
Kurka_domowa 05 września 2012
Takiej sałatki jeszcze nie robiłam. Przepis fajny, bo prosty - do wykorzystania w przyszłym roku :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ogórki gruntowe, 3-4 kg
  • czosnek ,zielony koper ,gorczyca
  • ZALEWA
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 4 łyzeczki soli
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
Składniki