Sałatka słodko kwaśna z ogórków na zimę

Sałatka słodko kwaśna z ogórków na zimę
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Czas robić zapasy na zimę. W tym roku pomimo suszy ogórki mi obrodziły. Proponuję stary przepis na sałatkę z ogórków, papryki i marchewki.

Składniki

  • ogórki 4 kg
  • Papryka czerwona 1/2 -3/4 kg
  • marchewka 1/2 kg
  • cebula 1/2 kg
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól 2 łyżki
  • Zalewa : olej 1 szklanka
  • ocet 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka ew. + 1 łyżka
  • pieprz 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Wychodzi 7-8 słoików po 500 ml.
    Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki, cebulę w piórka.
    Ogórki i cebulę wrzucić do jednej miski, zasypać solą i odstawić na ok. 1 godzinę.
    Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie paseczki.
    Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę.
    Z ogórków i cebuli odlać powstały sok.
    Dodać marchewkę i paprykę, wymieszać.
    W pojemniku wymieszać składniki zalewy i wlać do sałatki.
    Odstawić sałatkę na kilka godzin, 4 lub 8.
    Po 4 godzinach sałatka jest bardziej chrupka.
    Sałatkę przełożyć do słoików wraz z sokami które pozostały. Zakręcić szczelnie słoiki i pasteryzować około 15 minut.
    Następnie wyciągnąć słoiki i postawić je do góry dnem.
    Przestudzone można wynieść do piwnicy.

Składniki
  • ogórki 4 kg
  • Papryka czerwona 1/2 -3/4 kg
  • marchewka 1/2 kg
  • cebula 1/2 kg
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól 2 łyżki
  • Zalewa : olej 1 szklanka
  • ocet 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka ew. + 1 łyżka
  • pieprz 1 łyżeczka
Składniki